Turusta paluun jälkeen huokasin helpotuksesta. Kuka kumma jaksaa elää siellä kaupungin vilskeessä (aika moni kyllä). Itse sain taas tuntea nahoissani sen kiireen. Kiire tietenkin oli vähän toista kuin normaalisti siellä asuessa. Viikossa piti ehtiä yhtä sun toista, mutta moni asia kaupunkilaisen arkipäivää.

Vuosipäivä

Lokakuun 30. päivä sitten tuli se 1 vuosi täyteen täällä. Kukapa olisi arvannut vaikka kaksi vuotta sitten, että ollaan asuttu täällä jo vuosi (ei kukaan). Näin sen huomaa, että elämä on yllätyksiä täynnä. Jos risukasa tosiaan näyttää pimeältä, niin yllätykseksesi siihen saattaa huomenna paistaakin aurinko.nature142.gif

Luntakin tänne saatiin marraskuun alkuäivinä ja aika reilustikin. Tais tulla kait vähän liikaa kun nyt sitten ollaan oltu ilman lunta.

Joulukuukin saapui ja suomen itsenäisyyspäivä. Kalliolan koulu oli järjestänyt itsenäisyyspäivän juhlan Kankaistenkoululle. Juhla oli kerrassaan upea ja mummikin oli sitä täällä katsomassa. Julia lauloi kolmen muun kanssa ja Joonallakin oli oma repliikki. Hänen piti sanoa, N niinkuin naispresidentti ja sekös häntä harmitti. N niinkuin NAINEN ja koko koulun ja yleisön edessä, mutta hyvinhän se loppujen lopuksi kuitenkin meni. Suraavana päivänä molemmat sanoivat nähneensä kuvia koulussa juhlasta ja ekaks siellä oli näkyny mummi. Ihan hyvä näin.

Joulu kolkuttelee ovelle

Jo loppukesästä pappa oli merkannut meille joulukuusen, mikä saataisiin kaataa. Arvatkaapa kelpasko se meille (?). No todellisuudessa se oli pikkuisen kuivunut alhaalta ilmeisesti tässä välissä, joten valittiin uusi.1190453.jpg   Jussi sen reippaana poikana kaatoi ja pikkutontut raahasivat perässään aitalle.

Joulun odotus on todella kivaa aikaa. Aina ihmiset valittavat kiireestä.Olen sitä mieltä, että ilman sitä "sekomaisillaan olevan" tunnetta joulua ei tulisi. Siis jos ei olisi sitä kirettä ja tohinaa, niin sehän olisi kuin tavallinen sunnuntai. 

Apua tähän "paniikki aikaan" tuo vaikka kaupassa tarjoiltavat riisipuurot.1190374.jpg

Joona halusi samaan paikaaan kuin viime joulunakin.

1190463.jpg

Julialle ja Jonnallekin joulupuuro maistui.

Joulu juhlia järjestettiin monessa paikassa. Yhtenä sunnuntaina oli seurakuntatalolla. Aluksi siellä oli kaikkea kivaa lapsille. Kuvassa on kolme Kuitusta kilpailemass; Julia, Joona ja Erkki (Julian luokkakaveri). Tarkoituksena oli kelata autot, jotka olivat narun päässä.

1190501.jpg

 

Aatonaattona illalla kinkku uuniin ja kello soimaan parin tunnein välin tarkastustasta varten (jospa sen joku olisi vaikka varastanut. Sitten menisi kyllä joulu pilalle). Kyllä kait se siellä uunissa pysyisi, mutta tapana on käydä kurkkimassa (yksi stressi lisää, ettei vaan pääse liian helpolla). Aattona käytiin Mäkelässä täyttämässä linnuille ruuat.

fetes233.gif

 Vettä tihkutti kuitenkin niin paljon, että tehtiin vaan sellainen pikavisiitti.

Joulurauha kuunneltin telkusta ja sitten vein lapset joulukirkkoon.

fetes841.gifAivan uskomatonta, mutta joulukirkosta ei meinannut löytyä tyhjiä paikkoja. Olin tosi yllättynyt, että ihmisiä oliniin paljon. Ehkä ne hakivat sellaista joulun tunnelmaa. Sieltä se joulu tunnelma kyllä tulikin. Tiesivät varmaan entuudestaan. (Nyt myökin
tiietään). Mummon ja papan haudalle piti kanssa viedä kynttilät.fetes87.gif On se kaunis se hautausmaa jouluna. On se muutenkin kaunis. Siellä vaan on joku "rauha". Usein kiertelen siellä ja lueskelen hautakiviä ja mietiskelen millaisia ihmisiä he ovat ennen olleet, miksi kuolleet nuorena ja millaisen elämän olivat eläneet.
 
Koittihan se iltakin sitten. Kyllä pennut on ollu kuin tulisilla hiilillä muutaman päivän puhumattakaan tästä päivästä. Koska saa avata paketit, äiti koska???  Tässä on yksi sellainen tilanne, mistä äitinä on pakko ottaa kaikki "ilo" irti eli toisin sanoen saada lapsi tekemään just se mitä hän normaalisti ei tekisi. Eli mitäkö sain ne "reppanat" tekemään. Kerranki lautanen syötiin tyhjäksi ja kertaakaan ei kuulunut ruuasta valituksia vaikka ei ihan jokapäivästä ruokaa ollutkaan tarjolla. Lautasetkin löysivät paikkansa tiskikoneesta ja monta kättä oli auttamassa ruokien pois korjaamisessa (äidin unelma;kunpa aina ois joulu ).
No riemullahan ei ollut rajoja kun vihdoin päästiin siihen joulun odetuinpaan H-hetkeen.
fetes756.gif
Taas kun paketit oli avattu, niin iski semmoinen tietynlainen tyhjyys; tässäkö se joulu sitten oli (????) No rehellisesti sanoen onhan tässä paljon muutakin.
fetes836.gif
 
Joulupäivänä tuli Julian luokkakaveri Erkki äitinsä kanssa ja Riitta-serkku syömään. Kiva laittaa ruokia, kun on muita syöjiä kuin minä yksin. Lapsethan vain närppii ja paketitkin oli jo saatu, joten muita kiristyskeinoja ei ole jäljellä.
Tein vihdoin sen joulu täytekakun, jota olen ajatellut jo vuosis (kakut aina mielessä). Se oli pirarkakku täytteinen kermakakku. Ois siinä ollut syömistä isommallekinporukalle, mutta ei sitä haaskuuseen joutunut. Kaikki män parempiin suihin :).